Wilde bijen in je eigen tuin, moestuin of balkon
Een mooie tuin, moestuin of balkon met bloeiende bloemen is een lust voor het oog. De aanwezigheid van vlinders, bijen en vogels maakt een tuin pas echt compleet. Maar hoe doe je dat? Hieronder informatie over hoe krijg je wilde bijen in je tuin.
Bijen hebben twee dingen nodig; Nestgelegenheid (bed) en Voedsel (breakfast)
Voedsel voor bijen
Voor de bij moet er in elk seizoen voldoende eten zijn. Voor de larven is stuifmeel van belang. Sommige bijen zijn afhankelijk van maar 1 of enkele planten, deze worden oligolectische bijen genoemd, de specialisten. De wilde bijen die een aantal soorten planten kan bezoeken heten semi-polylectische bijen. Wanneer de wilde bijen veel plantensoorten bezoeken behoren ze tot de polylectische bijen.
Bloemen komen van:
-
(biologisch) voorjaarsbollen zoals: narcissen, krokussen, vingerhelmbloem, gewone vogelmelk, sneeuwklokjes, tulpen, skilla’s. Zomerbollen zoals Sieruien
-
Bloeiend gras zoals Klaver, Paardenbloemen, Pinksterbloemen, Boterbloemen, Weegbree, madeliefjes
-
Vaste planten zoals Ezelsoor, Herfstaster, gulden roede, Ruig klokje, zonnehoed. Er is veel mogelijk zie lijst www.bestuivers.nl. Ook in de boeken Planten Vademecum of planten van Hier staan veel suggesties.
-
Struiken/heesters, zoals Gelderse haag: Basis wordt Beuk(Rood en Groen) en haagbeuk gebruikt. Dit aangevuld met soorten als de Gelderse roos, meidoorn, sleedoorn, hondsroos, veldesdoorn, kardinaalsmuts en krent. Of struiken zoals Viburnum, Kornoelje,
-
Bloeiende bomen Voorjaar: Wilg, prunus, fruitbomen, kastanje en esdoorn. Zomer: Linde, lederboom, honingboom en kastanje
-
Klimplanten zoals: Klimop, Siererwt, Kamperfoelie, Clematis, Klimrozen
Een bij heeft in alle seizoenen nectar nodig. Voorbeeld van bloeiende tuin in alle seizoenen vindt je hier
Zie meer tuinplanten voor bijen op de websites:
​
De meest bezochte bloemen door wilde bijen is te vinden op de website van WUR: Top 3: De paardenbloem (Taraxacum congl.) is een van de meest bezochte plantensoorten door alle bijen. Maar liefst 107 van de 339 onderzochte bijensoorten zijn waargenomen op deze plantensoort. Daarna de akkerdistel en als derde het zandblauwtje.
Nestgelegenheid
​
80 procent van de wilde bijen nestelt in de grond en leeft solitair. Hommels en honing bijen zijn hierop een uitzondering en leven in kolonies. Meestal is het nest een buis recht de grond in en dan het laatste stuk verticaal naar boven waar de eieren in een klein holletje worden gelegd. Deze methode zorgt ervoor dat de regen niet bij de jongen komen maar wegzakt in de grond. Een aantal soorten maakt hun nesten dicht bij elkaar. Ze vormen echter geen kolonie.
Voor bodem nestelaars is open grond in de tuin erg welkom. Bestraat daarom je tuin zo min mogelijk. Als je wel een pad wilt hebben, gebruik dan geen cement maar zand tussen de stenen en leg de stenen niet te dicht op elkaar. Het mooiste is een open plek in de zon met reliëf.
De 20 procent van de wilde bijen die boven de grond nestelen doen dat in gaten in hout en steen, stengels van planten en tussen stenen. Deze soorten kunnen ook in een bijenhotel gaan zitten.
Rommelige hoekjes met stenen, hout en bladeren zijn heel fijn voor wilde bijen.
Zie onder voorbeeld van tuin geschikt voor bijen, zie ook verder de folder van natuurpunt.be
Zie ook de pagina nestgelegenheid maken en de folder Tuinvogels+ van André Schulten voor het geschikt maken van je tuin voor vogels en andere dieren.
Water in de tuin
​
Voor veel insecten is water in de tuin onmisbaar. Wespensoorten en de honingbij gaan ook water drinken. Maar solitaire bijen doen dit niet. Die gebruiken de nectar van de planten als vocht.
Zie hier voor Praktische tuin tips